sissel.rasmussen@lomedia.no
Fagbladets medarbeidere Per Flakstad og Vidar Eriksen har brukt nesten et helt år på å skape denne boka om arbeiderbevegelsens historie. De har pløyd seg gjennom tonnevis av historie. Vidar Eriksen har tegnet og tegnet, kastet og skapt på nytt. Hele historier har blitt forkastet. Det er skåret inn til beinet.
– Vi har valgt ut de periodene som har ført til paradigmeskifter; de hendelsene som fikk konsekvenser, som 8-timersdagen, stemmeretten, den første tariffavtalen, Menstadslaget og hovedavtalen, sier medforfatter Per Flakstad.
Han sier de har vært opptatt av hva som er poenget med å være fagorganisert.
– Mange unge tror at alt har kommet av seg sjøl. Mens sannheten er at noen har jobba steinhardt for det arbeidslivet vi har i dag, sier Flakstad.
Skråblikk og humor
Forfatterne har saumfart arkiver med gamle bilder for å finne riktig tidskoloritt fra de ulike periodene, slik at bymiljøer og landskaper skal være mest mulig riktig framstilt.
– Og at virkelige personer har trekk som gjør dem gjenkjennbare, i den grad det er mulig i kvadratiske ansikter, ler Eriksen.
Men skal det fenge, må det humor til i en tegneserie. Fortellingene består av både korte og lange historier, enkeltstående bilder og striper som kan stå alene.
– Vi har skråblikk og humoristiske dialoger, som vi selv har skapt, for å få historien til å flyte, sier Eriksen.
Arbeiderbevegelsens historie på 1-2-3
Forfattere: Vidar Eriksen og Per Flakstad.
Forlag: Res Publica.
178 sider