sissel@lomedia.no
Er arbeidsdagen fylt av tunge tak, med mye bøying og løfting? Da kan det trolig være rett i å la være å trene etter jobb.
Elin Ekblom Bak er foreleser og forsker ved den svenske Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH). Hun henviser til enkelte studier som konkluderer med at dersom du har en fysisk utmattende jobb, kan det føre til en tilstand av overtrening, dersom du i tillegg fyrer i gang med styrketrening eller løping. Kroppen må få hente seg inn igjen, forklarer forskeren per e-post til LO-Aktuelt.
Forskningen har tidligere vært omtalt i svenske Kommunalarbetaren.
Restitusjon viktigst
For restitusjon når kroppen er sliten, er svært viktig, viser det seg. Forskning viser at dersom du ikke har god nok kondisjon i forhold til arbeidsbelastningen, øker blodtrykket.
Ekblom Bak peker på ulike undersøkelser hvor deltakere blant annet har hatt døgnmåling av blodtrykket. Resultatene viste at mennesker med tungt fysisk arbeid, stressfylte og repeterende oppgaver, hadde forhøyet blodtrykk mens de var på jobb, når de kom hjem og mens de sov. Det kan også bety økt fare for hjerte- og karsykdommer på lengre sikt. Det gjelder altså å ta hensyn til at kroppen trenger hvile.
Trene eller ikke trene?
Så skal de ikke trene lenger, de som jobber tungt? Ekblom Bak sier at trening fremdeles er viktig, men kroppen må få den hvilen den trenger. Det gjelder å finne balansen mellom restitusjon og aktivitet. Det er ikke gitt at en renholder eller en helsearbeider, som går hele arbeidsdagen, og som utfører tunge løft og gjentakende bevegelser, har godt av å presse kroppen enda mer etter jobben, mener hun.
– Å gå en rask tur et par ganger i uken anbefales likevel, men sørg for å hente deg inn før du tar turen ut. Kroppen må orke. Hvis du derimot kjenner at du har det bra og føler deg vel med trening og turer, kan det være at du har funnet en god balanse for kroppen, understreker forskeren.