JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbundets nyeste medarbeider

Forbundets nyeste medarbeider

NJF-HUND: I oktober i fjor ble Turnus født. Hvis alt går etter planen, er hun ferdig opptrent minehund om 15 til 20 måneder.

NJF-HUND: I oktober i fjor ble Turnus født. Hvis alt går etter planen, er hun ferdig opptrent minehund om 15 til 20 måneder.

Norsk Folkehjelp

Norsk Jernbaneforbund (NJF) har ansatt en hund som skal finne miner for Norsk Folkehjelp.

Morten.hansen@lomedia.no

Minerydding er en viktig del av Norsk Folkehjelp sitt arbeid i etterlatte krigsområder rundt i verden. Nå har NJF ansatt en belgisk fårehund i et nytt prosjekt med Norsk Folkehjelp. Stillingen til den drøyt tre måneder gamle tispa som har fått navnet Turnus, er et spleiselag mellom landsråd, landsforeninger og forbundet sentralt. 

Torfinn Håverstad, nestleder i NJF, sier bakgrunnen for «ansettelsen» er blant annet at krigen i Ukraina har fått mineproblematikken enda nærmere.

– Vi har merket et stort engasjement i forbundsstyret og fra medlemmene, for et ønske om å kunne bidra humanitært. Mineryddingsarbeidet til Norsk Folkehjelp er veldig konkret. Dette blir et viktig arbeid i årene etter at det en gang blir fred, ved å forebygge enda mer lidelse og død, sier Håverstad.

Turnus har så vidt startet opplæringen. Ifølge Norsk Folkehjelp har hun en blanding av energi, nysgjerrighet og en positiv holdning.

– Vi gleder oss til å følge utviklingen til Turnus i opplæringstiden og når hun skal ut i felt. Det gjør oss ydmyke og stolte med tanke på den ufattelig viktige innsatsen hun skal bidra med, sier Håverstad.

NJF hadde i utgangspunktet lagt opp til en bred involvering med å finne navnet til hunden.

– Dessverre ble fristen som måtte oppgis til myndighetene svært kort. Derfor måtte vi ta en hurtig prosess i forbundsstyret, sier Håverstad.

Minehunden Turnus

Navn: Turnus

Født: 11.10.2023

Rase: Belgisk fårehund

Utdanning: Minerydding

26.01.2024