morten@lomedia.no anders@lomedia.no
I sommer ble det klart at Vy, som fikk direktetildelt all togtrafikk på Østlandet, valgte Stadler til å vedlikeholde togene. Mantena, som er eid av staten, tapte anbudskonkurransen.
Kritiske komponenter
18. oktober gikk verkstedarbeiderne ut i en tre timer lang politisk streik.
De er ikke bare bekymret for arbeidsplassene sine. De mener anbudstapet også vil svekke den norske sikkerhets- og beredskapsevnen.
– Vy har nå tildelt et utenlandsk selskap jobben med å vedlikeholde togene som går på Østlandet, uten at det foreligger krav om at kritiske komponenter skal vedlikeholdes i Norge, sier Glenn Noss, tillitsvalg for verkstedarbeiderne i Mantena på Grorud i Oslo.
Han påpeker at vedlikeholdskontrakten som gikk til sveitsiske Stadler kan medføre at togenes understell blir sendt til lavkostnadsland. Stadler har blant annet et stort verksted i Ungarn som vedlikeholder toghjul.
– I en krisesituasjon vil store deler av togene våre befinne seg tusenvis av kilometer unna. Dette vil svekke Norges beredskapsevne betraktelig, sier Noss.
Trenger volum i Norge
Hovedtillitsvalgt for verkstedarbeiderne i Mantena, Dag-Arne Johansen, sier konkurransen på togvedlikehold er nå så hard, det er omtrent umulig å tjene penger på de kontraktene som inngås. I sin appell under streikemarkeringen utenfor Stortinget understreket han at Mantena er avhengig av et visst volum for å kunne fortsette med tyngre vedlikehold i Norge.
– Hvis et så viktig volum som i trafikkpakke Østlandet går utenlands, risikerer vi at alt tungt vedlikehold forsvinner ut av landet, sa Johansen.
Han mener den harde anbudskonkurransen er en av konsekvensene av jernbanereformen.
– Regjeringas manglende handling på å få jernbanen på rett kjøl igjen, er tydelig. Og sterkt beklagelig.
Verkstedarbeiderne i Mantena krever derfor at det settes krav til styrende myndigheter om at tyngre komponentvedlikehold fortsatt skal utføres i Norge.
– Dette for å sikre jernbaneberedskapen, for å sikre norske arbeidsplasser, og for å sikre fortsatt statlig togvedlikehold i Norge. Regjeringa må komme på banen, og vise handlekraft – nå, sa Johansen i sin appell.
Han advarer mot at 100 arbeidsplasser i Mantena kan forsvinne dersom ikke tyngre vedlikehold i Norge sikres.
SV varsler forslag
På markeringen utenfor Stortinget var også SV, MDG og Rødt på plass. SVs Freddy André Øvstegård takket de oppmøtte for å reise saken.
– Jernbanereformen har til nå bare skapt kaos, og den største regninga er det dere som jobber her som får. Og nå har det begynt å gå utover beredskapen på alvor, sier han.
Han sier det er gode grunner til å ha vedlikeholdskompetansen i Norge, og viser til krig og urolige tider, og nylig stengte grenser under pandemien.
– SV skal fremme et eget forslag om å stanse tildelinga av vedlikeholdskontrakten. Da må Stortinget ta aktivt stilling, og jeg håper sikkerhet trumfer markedsliberalistiske eksperimenter, sa han.
Truer ikke beredskapen
Statssekretær Cecilie Knibe Kroglund skriver i en e-post at Norge som et lite jernbaneland ikke har mulighet til å produsere utstyret selv, men er avhengig av et velfungerende system der vi har tilgang til jernbaneutstyr og -tjenester fra pålitelige leverandører i land vi kan samarbeide med innenfor rammene av EØS-avtalen og andre relasjoner.
– Når det gjelder den nasjonale sikkerheten har vi de virkemidlene vi trenger for å unngå at vedlikehold utføres på en slik måte at dette kan utgjøre en risiko for at nasjonale sikkerhetsinteresser blir truet, dersom dette skulle bli satt på spissen. Foreløpig er det ingenting som tyder på det, skriver Kroglund.
Hun skriver videre at Jernbanedirektoratet vurderer at et mulig utfall av Vy sin anskaffelse, der eventuelt deler av det tunge vedlikeholdet ikke skal gjennomføres i Norge, ikke vil true beredskapen og togselskapenes evne til å oppfylle pålegg fra departementet med hjemmel i jernbaneloven.