JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gir 130 000 kroner

til Sykehusklovnene

Gir 130 000 kroner

til Sykehusklovnene

KLOVNESTREKER: Forbundsledelsen i NJF delte ut en tullesjekk – men pengene Sykehusklovnene får er ekte. – Sykehusklovnene gjør noe som er viktig. Jeg er oppriktig glad for at vi kan gi en  støtte til et så spennende prosjekt, sier forbundsleder Jane B. Sæthre.

KLOVNESTREKER: Forbundsledelsen i NJF delte ut en tullesjekk – men pengene Sykehusklovnene får er ekte. – Sykehusklovnene gjør noe som er viktig. Jeg er oppriktig glad for at vi kan gi en støtte til et så spennende prosjekt, sier forbundsleder Jane B. Sæthre.

Morten Hansen

Norsk Jernbaneforbund (NJF) fyller 130 år. Bursdagsgaven ­
fra medlemmene er en donasjon på 130 000 kroner til Sykehusklovnene.

morten.hansen@lomedia.no

– Vi er utrolig takknemlige for denne gaven, sier Anne Berggraf, kommunikasjonsleder hos Sykehusklovnene.

Sykehusklovnene er en ideell organisasjon som må hente mesteparten av sine inntekter gjennom gaver fra private givere og stiftelser.

– Så den kommer kjærkomment med i arbeidet vårt, fortsetter Berggraf.

Livsgnist og fantasi

De som har vært med barn på sykehus har kanskje vært så heldige at de har møtt på en sykehusklovn. Berggraf sier at de får mange tilbakemeldinger fra pårørende om at sykehusklovnene gjør en veldig viktig jobb. Men, understreker hun, de er ikke til stede på sykehusene for å underholde.

– Vi er der for å tenne livsgnist og å stimulere fantasien til barna. Vi er der for at ungene skal ha det bra, og få lov å bare være barn. Har de de bra kan det bidra til at de raskere blir friske, sier Berggraf.

En enklere hverdag

Når sprøyter skal settes, eller sår skal behandles – ting som er vondt eller kan være skremmende – da er det fint å ha en sykehusklovn som kan lede bort oppmerksomheten. Det kan gjøre dagen enklere både for sykepleiere, leger, foreldre og ikke minst barna selv.

– Universitetssykehuset i Oslo har gjort en studie som viser at klovnenes tilstedeværelse reduserer bruken av tvang og medisiner ved for eksempel innledning til narkose. Vi har opplevd foreldre som forteller at de har grått når de har sett at innsovningen til narkosen har gått så mye enklere enn tidligere, på grunn av oss sykehusklovnene.

Barna bestemmer

Sykehusklovnene er utdannet innen scenekunst. I tillegg har de halvannet år med opplæring og praksis før de kan ta på seg klovnenesen og improvisere alene på et sykehus. For det er ingen klovner som kommer med et ferdig program.

– Humor er selvfølgelig et viktig virkemiddel, men ikke alltid. Noen ganger trenger kanskje barna bare å bli sett. Andre ganger kan det være at det er foreldrene som kan bli utsatt for sykehusklovnenes oppmerksomhet – ofte til barnas store glede. Uansett er det alltid barnet som bestemmer hva som skal skje, sier Berggraf.

Sykehusklovnene

Sykehusklovnene er en ideell organisasjon, som er til stede på 19 av landets sykehus med barneposter – fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør.

Sykehusklovnene hadde i 2021 nærmere 22 500 møter med barn mellom 0 og 18 år som var innlagt på sykehus. Over 50 sykehusklovner er tilknyttet organisasjonen – alle profesjonelle skuespillere som er trent for arbeid med barn på sykehus.

14.11.2022