JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Minst 13.650 kroner i Spekter

Lønnsoppgjøret

Minst 13.650 kroner i Spekter

ENIGE: Spekter-direktør Anne-Kari Bratten (t.v.) og LO Stats forhandlingsleder Lise Olsen ble enige.

ENIGE: Spekter-direktør Anne-Kari Bratten (t.v.) og LO Stats forhandlingsleder Lise Olsen ble enige.

Ole Palmstrøm

Det sentrale tillegget i Spekter-virksomhetene er satt til ­nesten 14.000 kroner. Nå skal det forhandles lokalt.

anders@lomedia.no morten@lomedia.no

ole@lomedia.no

Alle de over 200.000 ansatte som jobber i Spekter-virksomheter får 13.650 kroner i tillegg på årslønna. Disse forhandlingene gjaldt den felles delen av tariffavtalene. Nå skal alle virksomheter forhandle lokalt, så det endelige lønnstillegget blir ikke avgjort før de forhandlingene er over.

Følger frontfagsramma

LO Stats forhandlingsleder Lise Olsen sier dette sentrale tillegget er i tråd med frontfaget, og rammen på 5,2 prosent som ble satt der.

– Mange opplever trangere økonomi, og økt kjøpekraft er det viktigste i årets lønnsoppgjør, sier hun.

Hun hadde også med seg krav om lavlønnstillegg inn i forhandlingene, men det fikk de ikke på sentralt nivå i år. Olsen oppfordrer tillitsvalgte til å prioritere å løfte de lavtlønte i de lokale forhandlingene som følger.

Forhandlingene avklarte også fristene for når de lokale forhandlingene skal være ferdige. Den generelle fristen er 3. mai, med noen unntak.

Kompetansereform

LO Stat krevde også at de skal startes et arbeid med en etter- og videreutdanningsreform i Spekter-området, slik det ble avtalt i industrien.

Det fikk de igjennom, og i tillegg skal partene jobbe sammen for å finne ordninger som kan sikre god arbeidshelse gjennom hele yrkeslivet.

– Folk må jobbe lenger i årene som kommer, jeg er derfor glad for at Spekter er med på å jobbe med dette, sier Lise Olsen i en pressemelding.

De er også enige om formuleringer om hvordan tillitsvalgte skal involveres i det forventede inntoget av kunstig intelligens på arbeidsplassene.

Partene har avtalt at de skal be Arbeids- og inkluderingsdepartementet om å se på bestemmelser om yrkesskadeforsikring for hjemmekontor. Ansatte risikerer fortsatt å ikke få yrkesskadeerstatning om det skjer ulykker hjemme.

Ønsket lavlønnstillegg

Jane B. Sæthre, Norsk Jernbaneforbunds (NJF) leder, er fornøyd med at årets oppgjør har et solid sentralt tillegg.

– NJFs forbundsstyre har gitt oss klarsignal for å få mest ut sentralt. Så det passer oss bra, understreker Sæthre.

Jane B. Sæthre

Jane B. Sæthre

Ole Palmstrøm

Som en del av LO Stats forhandlingsdelegasjon gikk hun inn i de sentrale forhandlingene med et håp om å sikre et lavlønnstillegg. Frontfaget hadde et sikt tillegg, men det var bare til ansatte i tekstilindustrien.

– Vi vil følge opp dette i de lokale forhandlingene, slik at vi sikrer 3,50 kroner mer per time til de som er lavtlønnede. Med ei ramme på 5,2 skal vi få til et godt og solid lønnsoppgjør til alle våre medlemmer, sier Sæthre. 

10.04.2024