JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mirtha skal kjempe for fagforeningene i Colombia

Colombia

Mirtha skal kjempe for fagforeningene i Colombia

Fersk konsulent: Colombianske Mirtha Trinidad Rodriguez Valenzuela (59) er LOs nye regionale konsulent i Latin Amerika.

Fersk konsulent: Colombianske Mirtha Trinidad Rodriguez Valenzuela (59) er LOs nye regionale konsulent i Latin Amerika.

Nina Hanssen

I fjor toppet Colombia listen over land der flest fagforeningsledere ble drept. Nå skal Mirtha Trinidad Rodriguez Valenzuela bistå med å trygge arbeidsfolk og tillitsvalgte.

nina.hanssen@lomedia.no

– Jeg så kraften i fagforeningene og ble etter hvert opptatt av å engasjere meg mer, sier Valenzuela.

I 25 år har hun vært aktiv i colombiansk fagbevegelse. 1. august i ble Valenzuela engasjert som LOs regionale konsulent i Latin-Amerika for perioden 2024-2028, med hovedvekt på fagbevegelsen i Colombia og Peru.

Ingen arbeidskontrakter

Hun har som ambisjon å hjelpe LOs tre partnere i Colombia, og partnere i nabolandet Peru, med storvask i arbeidslivet. Valenzuela vet det blir tøffe tak. Hun har selv vært vitne til hvordan både arbeidere og fagforeningskolleger er blitt behandlet. Blant annet gjennom mange års engasjementet i den colombianske landsorganisasjonen CTC.

– Hva er de største utfordringene for arbeidere i regionen nå?

– Selv om vi har sett en utvikling etter at den nye presidenten overtok i Colombia, er det fortsatt store utfordringer med arbeidsforhold og lønn. Mange arbeidstakere har ikke ordentlige kontrakter.

– Særlig sliter vi med å organisere arbeiderne i den store, uformelle sektoren i Colombia, hvor 50 prosent av arbeidsstyrken befinner seg. Også plattformøkonomien vokser her, og det er utfordrende å organisere de som jobber for selskaper som leverer tjenester via apper, sier hun.

Fortsatt narkotikahandel

I tillegg har de høy arbeidsledighet i regionen, og befolkningen føler seg fortsatt ikke trygge i sine nærmiljø som følge av høy kriminalitet.

– Den nåværende regjeringen jobber imidlertid med å forbedre situasjonen. President Gustavo Petro har gjort flere anstrengelser for fred og forsoning i Colombia, men det eksisterer fortsatt kriminelle grupper og narkotikahandel i landet, sier Valenzuela.

 

LO i Colombia

1,3 millioner arbeidere i offentlig sektor har dratt nytte av forbedrede kollektive forhandlinger over de siste fire årene, og totalt 2645 tariffavtaler har blitt signert av CUT og arbeidsgivere (CUT er en landsorganisasjon og LOs partner).

LOs partner CUT bidro til en økning i minstelønnen på 10,7 prosent i 2022 gjennom sin deltakelse i den nasjonale minstelønnskomiteen.

LOs partner USO (Oljearbeidernes fagforening) har hatt økt oppmerksomhet på likestilling i organisasjonen, med flere kvinner i ledelsen, likestillingsstrategi, økt rekruttering og organisering av kvinner.

04.10.2024