nina.hanssen@lomedia.no
– Jeg så kraften i fagforeningene og ble etter hvert opptatt av å engasjere meg mer, sier Valenzuela.
I 25 år har hun vært aktiv i colombiansk fagbevegelse. 1. august i ble Valenzuela engasjert som LOs regionale konsulent i Latin-Amerika for perioden 2024-2028, med hovedvekt på fagbevegelsen i Colombia og Peru.
Ingen arbeidskontrakter
Hun har som ambisjon å hjelpe LOs tre partnere i Colombia, og partnere i nabolandet Peru, med storvask i arbeidslivet. Valenzuela vet det blir tøffe tak. Hun har selv vært vitne til hvordan både arbeidere og fagforeningskolleger er blitt behandlet. Blant annet gjennom mange års engasjementet i den colombianske landsorganisasjonen CTC.
– Hva er de største utfordringene for arbeidere i regionen nå?
– Selv om vi har sett en utvikling etter at den nye presidenten overtok i Colombia, er det fortsatt store utfordringer med arbeidsforhold og lønn. Mange arbeidstakere har ikke ordentlige kontrakter.
– Særlig sliter vi med å organisere arbeiderne i den store, uformelle sektoren i Colombia, hvor 50 prosent av arbeidsstyrken befinner seg. Også plattformøkonomien vokser her, og det er utfordrende å organisere de som jobber for selskaper som leverer tjenester via apper, sier hun.
Fortsatt narkotikahandel
I tillegg har de høy arbeidsledighet i regionen, og befolkningen føler seg fortsatt ikke trygge i sine nærmiljø som følge av høy kriminalitet.
– Den nåværende regjeringen jobber imidlertid med å forbedre situasjonen. President Gustavo Petro har gjort flere anstrengelser for fred og forsoning i Colombia, men det eksisterer fortsatt kriminelle grupper og narkotikahandel i landet, sier Valenzuela.