JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NJF-medlemmene i Stadler

får 25 000 kroner i tillegg

NJF og Stadler enige i lønnsoppgjøret

NJF-medlemmene i Stadler

får 25 000 kroner i tillegg

FORHANDLINGSDELEGASJON: Ole Sigurd Lambach (f.v.), hovedtillitsvalgt i Stadler, Petter Trønnes, forhandlingsleder for NJF, Aarian Chawla, tillitsvalgt i Stadler, og forbundsleder Jane B. Sæthre deltok i meklingen på vegne av alle NJF-medlemmene i Stadler.

FORHANDLINGSDELEGASJON: Ole Sigurd Lambach (f.v.), hovedtillitsvalgt i Stadler, Petter Trønnes, forhandlingsleder for NJF, Aarian Chawla, tillitsvalgt i Stadler, og forbundsleder Jane B. Sæthre deltok i meklingen på vegne av alle NJF-medlemmene i Stadler.

Kristian Brustad

Norsk Jernbaneforbund (NJF) og Stadler måtte til Riksmekleren for å bli enige om størrelsen på tilleggene i årets lønnsoppgjør.

morten@lomedia.no

Jernbaneforbundet var villige til å ta ut 25 medlemmer på verkstedene til Stadler for å få en lønn på linje med resten av årets lønnsoppgjør.

Streiken ble ikke noe av. Etter et halvt døgn inne i lokalene til Riksmekleren, ble partene enige om at NJF-medlemmene får et generelt tillegg på 25 000 kroner i året. I tillegg kommer en engangsutbetaling på 4000 kroner og et punkt i avtalen mellom Stadler og NJF om kompetanseheving.

Inklusiv kostnadene ved kompetansehevingen utgjør størrelsen på oppgjøret 5,2 prosent. Det samme var resultatet i frontfaget.

– Det sier seg selv at når vi må til riksmekleren, så er det vanskelig. Men det har vært en god og konstruktiv mekling. Vi har hatt en god tone, selv om vi har vært uenige, sier Petter Trønnes, forhandlingsleder for NJF.

– En grei lønnsøkning

Hadde ikke partene blitt enige, ville i første omgang 25 verkstedsarbeidere ved Stadlers verksteder på Støren i Trøndelag, Lodalen i Oslo og Sundland i Drammen blitt tatt ut i streik. Det hadde blant annet rammet persontrafikken til Vy og SJ, som får deler av togparken vedlikeholdt ved disse verkstedene.

Ole Sigurd Lambach, hovedtillitsvalgt i Stadler, er spent på hvordan medlemmene reagerer på at årets tillegg både gis som et generelt tillegg og en engangsutbetaling.

– Men et generelt tillegg på 25 000 er en grei lønnsøkning, sier Lambach.

Han er spesielt fornøyd med at de har fått kompetanseheving inn i avtalen med Stadler. Det er et punkt han tror også medlemmene setter pris på.

– At vi har fått inn et punkt om utdanning, vil jeg karakterisere som en seier. Det vil i første omgang de ufaglærte tjene på, men i framtidige oppgjør vil det gagne alle, sier Lambach.

Han poengterer at det er stor lønnsforskjell mellom ufaglærte og faglærte. Nå har de ufaglærte muligheten til å tette gapet.

– Vi har vært villige til å løfte de lavtlønte i de to siste oppgjørene, så det kan være at noen er misfornøyde med at vi gjør det i år og. Men personlig er jeg fornøyd, sier Lambach.

Åpner dører

Han understreker at muligheten til kompetanseheving ikke bare gjelder ufaglærte. Også ansatte med fagbrev kan ta videreutdanning.

 – Det åpner noen dører for de som har lyst til å utvikle seg innenfor det de jobber med eller prøve seg i en litt annen retning, sier Lambach.

01.09.2023