JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stemte nei til

lønnsoppgjøret i staten

Stemte nei til

lønnsoppgjøret i staten

UENIGE: Leder i LO Stat, Egil André Aas (foran), tror det er mulig å oppnå mer med frivillig nemd. Det er en beslutning NTL-leder Kjersti Barsok (t.h.) er sterkt uenig i.

UENIGE: Leder i LO Stat, Egil André Aas (foran), tror det er mulig å oppnå mer med frivillig nemd. Det er en beslutning NTL-leder Kjersti Barsok (t.h.) er sterkt uenig i.

Eirik Dahl Viggen

Et flertall av medlemmene i LO Stat har stemt nei i uravstemningen om resultatet av årets lønnsoppgjør. Det ble likevel ikke storstreik i staten.

gulled@lomedia.no

I utgangspunktet skulle medlemmenes nei ført til en streik i staten fra 21. juni. Men styret i LO Stat har valgt bort streikevåpenet. De ber Rikslønnsnemnda behandle lønnsoppgjøret i en frivillig nemnd.

– Uravstemningen endte med at medlemmene sa nei til resultatet, noe vi tar på stort alvor. Likevel må vi også vurdere muligheten for hva vi vil oppnå ved en streik satt opp mot det vi kan oppnå i en frivillig nemnd. Vårt styre mener det sistnevnte bør prøves, sier LO Stat-leder Egil André Aas i en pressemelding.

Uenigheten

Det medlemmene har stemt ned, er resultatet som staten og LO Stat ble enige om 24. mai. De ønsker ikke at kun 25 prosent av årets tillegg skal gis sentralt, mens hele 75 prosent skal forhandles lokalt.

Norsk Tjenestemannslag (NTL) reagerer kraftig på at det da ikke ble streik. I en pressemelding karakteriserer NTL avgjørelsen som «udemokratisk og hårreisende».

– Når en så stor andel av medlemmene stemmer nei til avtalen som foreligger, anså vi det som helt innlysende at det ville bli streik, sier NTL-leder Kjersti Barsok.

Ingen streik

Frykten for at staten velger å gripe inn med tvungen lønnsnemnd, var en av årsakene til at styret i LO Stat valgte å ikke sende sine medlemmer ut i streik.

«Styret vurderer det slik at sjansen til oppnå positive endringer i det fremforhandlede resultatet, ved å streike ikke er store. Dette basert på at Akademikerne og Unio ikke oppnådde noe med sin streik, før de ble tatt i tvungen lønnsnemnd», skriver LO Stat i en pressemelding.

Vi anså det som helt innlysende at det ville bli streik.

NTL-leder Kjersti Barsok.

24.06.2024