JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Det var ikke en plan å stille som varaordfører

Valg 2023

– Det var ikke en plan å stille som varaordfører

SER FRAMOVER: Da Marta Hofsøy skjønte at hun faktisk kunne være med å gjøre en forskjell, så hun seg ikke tilbake. Hun vil være med å skape en bedre kommune for innbyggerne.

SER FRAMOVER: Da Marta Hofsøy skjønte at hun faktisk kunne være med å gjøre en forskjell, så hun seg ikke tilbake. Hun vil være med å skape en bedre kommune for innbyggerne.

Lars Åke Andersen

Det politiske engasjementet ble seriøst etter at hun overlevde terroren på Utøya. Nå stiller Marta Hofsøy som varaordfører i Tromsø.

guro@lomedia.no

Marta Hofsøy startet sin politiske karriere på AUFs sommerleir i 2010. Fotballcupen lokket, men det var politikken som til slutt vant henne.

Da hun overlevde terroren på Utøya året etter, gikk engasjementet fra å være hobby til å bli en viktig oppgave for henne. Samme høst ble hun valgt inn i kommunestyret i Tromsø.

– Jeg fikk oppleve at engasjementet betyr noe, og at jeg som 19-åring hadde like mye rett til å være der som de gamle gubbene som hadde sittet der i mange år. Det ble kjempeviktig for meg å være med på å gjøre en forskjell, sier hun.

Ikke lenge etter var hun med å dra saken mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja over målstreken på Arbeiderpartiets landsmøte. Da fikk hun virkelig kjenne på en følelse av å ha vært med på en forandring.

Til daglig sitter hun på Fylkesbygget i Tromsø, der hun jobber som jurist hos Statsforvalteren. Snart kan arbeidshverdagen bli seende helt annerledes ut.

Det var ikke planen å stille som varaordfører. Hofsøy sto på 16. plass på lista. Men da andreplassen ble tom, nølte hun ikke med å si ja til å steppe inn.

– Jeg kjente på at jeg som småbarnsforelder har en viktig stemme, så de sakene kommer på dagsordenen. Jeg vet hvor skoen trykker.

Hjemme har hun mann og en datter på ett år. De har måttet ta ut noe ulønnet permisjon for å dekke opp for manglende barnehageplass. Nå vil hun jobbe for løpende barnehageopptak i kommunen.

– Å få barn har gitt meg et nytt perspektiv på de politiske sakene. En hjertesak for meg er trygge oppvekstvilkår. Å ha et fleksibelt barnehageopptak hele året er viktig, men også kvalitet i barnehagen. Vi trenger flere ansatte med pedagogisk utdannelse og et godt, og mest mulig likt, tilbud om mat i barnehagen.

Hofsøy mener det viktigste hun kan gjøre som politiker, er å lytte til folk og til ulike interesser. Fra jobben som jurist tar hun med seg erfaring med å jobbe med rettssikkerhet og å gjøre grundig forarbeid.

– Og så er det viktig å si at de aller fleste som stiller til lokalvalg, er vanlige folk med vanlige jobber, som bruker av fritiden sin for å gjøre det beste for demokratiet og for innbyggerne, slår hun fast.

I Tromsø er boligpolitikken et hett tema. Med de nest høyeste prisene i landet, er det flere som sliter med å komme seg inn på markedet. Arbeiderpartiet har blant annet brukt makten de fire siste årene på å utvikle en boligreform. Der har de startet et stort leie-til-eie-prosjekt og økt startlånrammen.

Det er bare en av flere saker hun håper å få jobbe videre med de neste årene.

1 Hvilken sak tror du avgjør valget i din kommune?

Jeg tror at folk er opptatt av trygg styring. Det er en urolig tid i verden, så jeg tror at det å ha trygghet i arbeidslivet spesielt, er viktig for folk.

2 Du blir statsminister for en dag. Hva vil du bevilge én milliard til?

Nordnorgebanen. Det spørs hvor mye jernbane man får for en milliard, men å komme i gang med den, er en viktig sak for oss her i Tromsø. Jeg har tro på banen, både i et klimaperspektiv, og for at folk vil bo her også i framtiden.

3 Lag et slagord som får folk til å stemme på deg!

Marta i farta!

Marta Hofsøy

Alder: 31 år

Kommune: Tromsø

Parti: Ap (2. plass)

Forbund: Norsk
Tjenestemannslag

01.09.2023