JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Man blir så diplomatisk her at det er utfordrende

Valg 2023

– Man blir så diplomatisk her at det er utfordrende

Fengselsførstebetjent Torbjørn Indrebø (54) og verksmester Tor Olav Gregersen (43) i Sandeid fengsel

Fengselsførstebetjent Torbjørn Indrebø (54) og verksmester Tor Olav Gregersen (43) i Sandeid fengsel

Eirik Dahl Viggen

Spisse budskap trengs for å vinne valg, men i fengselet har Torbjørn og Tor Olav lært seg diplomatiets edle kunst. Det ­kan være like effektivt.

edv@lomedia.no

To lokalpolitikere har havnet i Sandeid fengsel, nord i Rogaland. Riktignok i uniform. På jobb opplever de ofte at møtet med innsatte kan være preget av sterke uenigheter. Litt som i kommunestyret, men med viktige forskjeller. Alt dette diplomatiet med innsatte er en tveegget erfaring, mener Tor Olav Gregersen (43).

– Jeg kjenner at det er vanskelig. Man blir så diplomatisk at det blir utfordrende å tenke svart-hvitt, å gå sterkt i én retning, slik man ofte skal i lokalpolitikken.

Selvutvikling

På jobb er Tor Olav fengselets verksmester. Utenom arbeidstid er han kommunepolitiker for Senterpartiet i Vindafjord, der også fengselet befinner seg. Den lille anstalten på lavt sikkerhetsnivå rommer en politikerkollega, førstebetjent Torbjørn Indrebø (54). De siste fire åra har han representert Kristelig Folkeparti i nabokommunen Suldal. Han vinkler jobberfaringen mer positivt:

– Jeg kan takke jobben for at jeg flere ganger har klart å unngå å eksplodere i kommunestyret. Fordelen ved å jobbe i fengsel er at du lærer å lytte, men også å gjøre deg forstått og å stå i en beslutning, sier Torbjørn.

Fengselet er ikke som før, da fartssyndere sonet noen uker med enkle oppgaver. Her lever innsatte på lengre dommer. Noen er overført etter flere år på høy sikkerhet. Mange kompliserte liv presset inn på tomannsrom. Her gjelder det å holde hodet kaldt.

Torbjørn startet langt nede på lista for KrF etter at en bekjent i politikken trengte litt listefyll, og partiets verdier kunne han stå for. Da han så hvor mye han kunne påvirke, økte interessen. Etter siste lokalvalg fikk han plass i Suldals kommunestyre.

Bygdeutvikling

Grendeskoler og legevakt topper lista over vanskelige saker i Suldal. Skal de beholdes lokalt, selv med få brukere, eller kan de samlokaliseres i nabokommunen for å sikre rekruttering og faglig nivå? Torbjørn regner med at debatten blir både vond og vanskelig.

Engasjementet for levende bygder trakk Tor Olav til Senterpartiet.

– Jeg trives på bygda, og jeg opplever det som en bedre plass å bo enn noen gang. Men det forutsetter at det finnes jobber til de som ønsker seg dit.

Vindafjord har flere høyteknologibedrifter. Suldal er blant Norges største kraftkommuner. Begge har planer om storskala produksjon av havvindturbiner. Tusenvis av arbeidsplasser! Problemet er at de unge rømmer til byen. Her trengs lokale utdanningsmuligheter, mener de to, kortreist høykompetanse!

Lokalpolitikkens konstellasjoner avgjøres ikke alltid av ideologiske skiller. Det kommer mer an på hvem som snakker godt sammen og kan å komme til enighet. Det har Torbjørn og Tor Olav lært her bak piggtråden.

1 Hvilken sak tror du avgjør valget i din kommune?

Tor Olav: Redusert pris på SFO og barnehage. Lokali­sering av den nye Vindafjord-hallen. Uenighet om produksjon havvindturbiner.

Torbjørn: Sakene er litt underordnet. Det handler ofte mer om person enn om sak. Men grendeskolene engasjerer.

2 Du blir stats­minister for en dag. Hva vil du bevilge én milliard til?

Tor Olav: Kriminalomsorgen! Det trengs ei folkeopplysning om hva vi står for. Jeg er utrolig stolt av å være del av denne gjengen.

Torbjørn: Kriminalomsorgen! Vi kunne utrettet uendelig mye mer hvis vi hadde nok folk til å kartlegge og følge opp innsatte og domfelte bedre.

3 Lag et slagord
som får folk til å stemme på deg!

Tor Olav: Trygghet, trivsel og muligheter!

Torbjørn: Plass til alle
– uansett kjønn, legning eller politisk bakgrunn!

Torbjørn Indrebø

Alder: 54 år

Kommune: Suldal

Parti: KrF (1. plass)

Forbund: Norsk
Fengsels- og Friomsorgsforbund

Tor Olav Gregersen

Alder: 43 år

Kommune: Vindafjord

Parti: Sp (7. plass)

Forbund: Norsk
Fengsels- og Friomsorgsforbund

01.09.2023